Midi

Om het programma GrandOrgue of Hauptwerk te laten werken moet er aan het programma duidelijk gemaakt worden wat het gaat doen. Welke toon moet het programma laten horen, welke register(s) moet(en) er worden gebruikt of moet er met de zwel gewerkt worden.

Om dat aan te sturen heeft u midi nodig. Dat lijkt misschien erg ingewikkeld maar dat valt reuze mee. De meeste keyboards of digitale orgels hebben al midi in huis. Wanneer u al over een orgel of keyboard beschikt met een midi-aansluiting dan heeft u alleen nog maar een kabeltje nodig om uw orgel of keyboard met de pc te verbinden.
Zo'n midi kabel heeft aan de ene kant een platte usb-aansluiting een aan de andere kant 2 vijfpolige stekkers. De usb-aanluisting sluit u aan op de pc.

plug-orgel

 

De vijfpolige stekker sluit u aan op uw midi-uitgang (OUT). Let daarbij op dat u de stekker MIDI-IN aansluit op uw MIDI-OUT-aansluiting van uw orgel of Keybord. De stekker van het snoertje met MIDI-OUT kunt u gebruiken om de versterker en de luidsprekers van uw orgel te gebruiken. Wanneer u het geluid via uw geluidsinstallatie wil laten verlopen dan heeft u deze stekker niet nodig.
 

Schematische voorstelling

schema2